Hengitys

Intiaanien viisaus kertoo, että ihmisille on annettu elämän aikana käytettäväksi tietty määrä hengityksiä. 


Miksi pitäisi kiinnittää huomiota hengittämiseen?

Hektisessä arjessa hengitys saattaa jäädä huomaamatta, mutta se voi olla avain monien fyysisten ja psyykkisten haasteiden lieventämiseen. Hengitysohjauksella voit:

 • Vähentää stressiä ja ahdistusta
 • Parantaa unenlaatua
 • Lisätä energiatasojasi
 • Kehittää keskittymiskykyäsi
 • Edistää kehon luonnollisia parantumisprosesseja


Nenähengitys

Nenähengityksellä on monia terveydellisiä hyötyjä, ja se on fysiologisesti tärkeä tapa hengittää. 

Tässä on joitakin nenähengityksen hyötyjä:

 1. Ilman puhdistus: Nenä toimii luonnollisena suodattimena, joka estää suuria hiukkasia, pölyä ja mikrobeja pääsemästä keuhkoihin. Limakalvot nenässä kosteuttavat ja puhdistavat hengitysilmaa. Nenän limakalvoilla on ensimmäinen puolustusrintama taudin aiheuttajia vastaan.

 2. Ilman lämmittäminen ja kostuttaminen: Nenähengitys lämmittää ja kosteuttaa ilmaa ennen sen saapumista keuhkoihin. Tämä on tärkeää erityisesti kylmällä säällä tai kuivassa ympäristössä, koska se auttaa välttämään limakalvojen kuivumista ja ärsytystä.

 3. Hengityksen säätelemien: Nenä auttaa säätelemään hengitystä. Se mahdollistaa rauhallisen ja tasaisen hengityksen, mikä voi auttaa rentouttamaan kehoa ja vähentämään stressiä. 

 4. Typpioksidin tuotanto: Nenähengityksellä saamme nenän sivuonteloissa kehittyvän typpioksidin käyttöömme. Typpioksidi on kaasu, joka laajentaa verisuonia, parantaa verenkiertoa ja toimii luonnollisena antimikrobisena aineena.

 5. Syvemmät hengitykset: Nenän kautta hengittäminen voi kannustaa syvempiin hengityksiin verrattuna suun kautta hengittämiseen. Syvät hengitykset voivat lisätä keuhkojen kapasiteettia ja parantaa hapen saantia elimistöön.

 6. Hengityselimistön tuki: Nenähengitys aktivoi nenän limakalvoja ja muita hengityselinten rakenteita, mikä voi ylläpitää niiden terveyttä ja toimivuutta.

 7. Parasympaattisen hermoston aktivoituminen: Nenähengitys liitetään parasympaattisen hermoston aktivoitumiseen, mikä voi edistää rentoutumista ja vähentää stressihormonien tuotantoa. Nenähengityksen avulla saamme paremmin aktivoitua pallea, joka on päähengityslihaksemme. Pallean lävitse kulkee vagushermo, jonka aktivoiminen lisää parasympaattista hermoston aktiivisuutta.

 8. Unen laadun parantuminen: Nenähengitys voi olla hyödyllistä myös unen laadun parantamisessa. Se voi auttaa välttämään kuorsausta. Yölliset vessa käynnit vähenevät, koska keho ei kuivu niin paljoa kuin suun kautta hengittäessämme.

 9. Suun terveys: Suun ollessa yöllä kiinni, suun terveys paranee.


Hengitysohjaus

Hengitysohjauksessa kartoitamme lähtötilanteen ja suunnittelemme sinulle sopivat harjoitteet. Saat harjoitusohjelman, sekä harjoitteet videoituina. Tämä voidaan suorittaa myös kokonaan etänä. Valmennus voidaan myös yhdistää sensomotoriseen valmennukseen sekä liikkuvuusvalmennuksiin.

Olen koulutukseltani Hoitava Hengitysohjaaja, lisäksi olen opiskellut aihetta myös hermoston ja aivojen näkökulmasta (Z-health).